Ideje za lep vrt, dvorišče in teraso

Plošče Semmelrock Blue Lias | TOPDOM

Pomemben del urejenega doma je z objektom usklajena in privlačna okolica. Vrt, terasa ali dvorišče predstavljajo – ne glede na to ali imamo na voljo razkošje kvadratov ali zgolj manjše površine – prostore odmika od zunanjega sveta, mesta sprostitve ter druženja z družinskimi člani in prijatelji. Spremenite te odprte površine v vaše najljubše točke doma – v pomoč pri zasnovi vam bodo spodnje ideje za lep vrt, dvorišče in teraso z uporabo betonskih izdelkov.

1     Kombinirajte izdelke iz iste linije

Plošče, tlakovci, robniki, stopnice, zidni sistemi: vse v istem slogu. Izkoristite prednosti elementov iste linije – zaradi enake površinske obdelave se takšni izdelki izvrstno ujemajo, olajšajo oblikovanje prostora, obenem pa puščajo dovolj prostora za individualno izražanje sloga.

Linije betonskih izdelkov so dostikrat v različnih barvah, ki se med seboj lepo ujemajo – tako lahko izkoristite prednosti enakih velikosti in obdelave, videz pa popestrite z uporabo druge barve.

Plošča in zidni sistem Semmelrock Travero | TOPDOM

Harmonično podobo vrtu dajejo plošče in zidni sistem iz linije Semmelrock Travero, ki skladno dopolnjujejo videz objekta.

Plošča Semmelrock La linia | TOPDOM

Svetlo granitne plošče Semmelrock La linia so elegantno obrobljene s ploščami v bazaltni barvi.  

Plošča, robnik in stopnice Semmelrock Bradstone Milldale | TOPDOM

Plošče, stopnice in zidni sistem Semmelrock Milldale dajejo temu vrtu pridih zaokrožene celote. 

Tlakovec, robnik in zid Semmelrock Castello antico | TOPDOM

Razgiban teren z večjimi višinskimi razlikami se poveže v skladno celoto z betonskimi izdelki iz iste linije – Semmelrock Castello antico.

2    Preizkusite se v zabavni igri vzorcev

Velike tlakovane površine v enotni barvi in načinu polaganja lahko kaj kmalu delujejo monotono. Rešitev, kako se izogniti dolgočasnosti enovite površine, leži v uporabi vzorcev! Že nekaj tlakovcev ali plošč v drugi barvi bo razbilo enovitost tlakovane površine, jo naredilo bolj razgibano in zanimivejšo. Preprost vzorec lahko dobimo tudi z drugačnim načinom polaganja tlakovca na delu površine.

Prane plošče Semmelrock | TOPDOM

Za zanimivejši učinek enotni tlakovani površini dodajmo elemente v drugi barvi ali dimenziji, kot v primeru prane plošče Semmelrock. 

Drznejši se lahko poigrajo s kompleksnejšimi vzorci različnih barv za resnično unikaten videz vrta, dvorišča ali terase. Popestrite enakomerno površino z dodanimi elementi druge barve, velikosti ali oblike!

Plošče Semmelrock Asti Natura | TOPDOM

Z  uporabo treh barv (na sliki plošče Semmelrock Asti natura v sivi, granitno sivi in bazaltno sivi barvi) lahko za svojo tlakovano površino ustvarite popolnoma edinstven vzorec.  

Tlakovec Semmelrock Bradstone Old Town | TOPDOM

Enotno površino tlakovcev Semmelrock Bradstone old town popestrijo vključki iz sistema Madoc, ki obrobljajo posamezne tlakovce.

Tlakovec Semmelrock Pastella | TOPDOM

Klasično zasnovani okolici se lepo podajo tlakovci Semmelrock Pastella, ki jih dopolnjujejo pravokotni poudarki v antracitni barvi.

Tlakovci Semmelrock La linia | TOPDOM

Svetli in temni odtenki tlakovcev Semmelrock La linia sledijo barvni zasnovi objekta in z razgibanim vzrocem poskrbijo za atraktiven izgled dvorišča.  

3     Uporabite barve

Kdo pravi, da mora biti tlakovanje sivo in neopazno? Betonski izdelki so danes na voljo v pestri paleti barvnih kombinacij, ki se podajo k različnim arhitekturnim slogom. Pri izbiri upoštevajte slog in barvo stavbe ter prevladujočih elementov v okolici.

Plošče Semmelrock Bradstone Old Town Triomix | TOPDOM

Razgibana kombinacija barv plošč Semmelrock Bradstone old town triomix poživi teraso. 

Z uporabo različnih barv lahko preprosto vodite pogled in korak do zanimivih točk v okolici ali poudarite določene dele, ki imajo drugačno namembnost od okoliške površine.

Plošče Semmelrock Bradstone Old Town | TOPDOM

Prostor za sedenje je od preostale tlakovane površine ločen z drugačno barvo tlakovcev Semmelrock Bradstone old town, učinek pa dopolnjuje tudi drugačna oblika tlakovcev.

semmelrock asti colori bazaltno rdece niansirana topdom

Barva plošč Semmelrock Asti colori poskrbi za poseben učinek tlakovane površine.

4     Majhni poudarki za velik učinek

Dostikrat za lepši videz okolice ni potreben prav velik poseg. S preudarno uporabo in nekaj ustvarjalne žilice lahko že manjši poudarki preobrazijo prostor iz vsakdanjega v edinstvenega.

Stezica Semmelrock Bradstone tree disk je privlačen detajl, ki vodi korak in pogled po lepotah vrta. 

Tlakovci Semmelrock Bradstone Tree disk | TOPDOM

Cvetličnjak Semmelrock Castello Antico | TOPDOM

Tlakovci Semmelrock Castello antico niso samo za na tla – zloženi v spiralo lahko služijo tudi za visoko gredico, ki zagotovi, da so priljubljene začimbnice zmeraj na dosegu roke.  

Tlakovec Semmelrock Umbriano | TOPDOM

Nekaj vrst plošč Semmelrock Umbriano, položenih med travo, omehča prehod iz tlakovane površine na zelenico.

Plošče Semmelrock Bradstone Log prag | TOPDOM

Prag Semmelrock Bradstone log, ki po videzu spominja na stare železniške pragove, se izvrstno obnese pri oblikovanju vrtnih stezic.

Solarna luč Semmelrock | TOPDOM

Zanimiv detajl, ki svoj čar pokaže v temi, so solarne luči Semmelrock. Poleg tega da očarljivo osvetlijo okolico, skrbijo tudi za varen korak v temi.

Krog Semmelrock Bradstone Old Town | TOPDOM

S krogom Semelrock Bradstone Old town vrtu dodate privlačen element, ki je hkrati idealna površina za oddih po izzivih dneva.

Plošče Semmelrock Bradstone Old Town z vodometom | TOPDOM

Z namestitvijo vodometa v notranji del kroga dodate element, ki bo z nežnim žuborenjem pripomogel k sprostitvi na vrtu.