Streha

Kaj je streha?

Ko danes pomislimo na streho, je naš odnos do nje povsem drugačen, kot je bil v preteklosti. Streha je v osnovi pomenila zaščito pred soncem, snegom in vetrom. Skozi stoletja je streha poleg svoje primarne funkcije pridobila tudi estetski pomen.

Danes gledamo na streho kot na ključen dejavnik za ugodno, zdravo, prijetno in dolgotrajno bivanje v objektu. V katalogu streh predstavljamo osnovne elemente strehe, njihovo funkcionalnost, procese in lastnosti, na katere moramo biti pozorni pri izbiri in načrtovanju.

Streha kot konstrukcijski del hiše je izredno pomembna, saj morajo njene primarne naloge zagotoviti ustrezno zaščito pred vsemi zunanjimi vplivi, kot so padavine, toplota, veter, potres, hrup in temperaturne razlike. Pri projektiranju strehe so ključnega pomena tudi notranji vplivi, saj bomo z upoštevanjem obojih zagotovili dolgotrajno, estetsko in ekonomično bivanje.

V Sloveniji zunanji vplivi dosegajo visoka odstopanja, kar botruje konstantnemu razvoju znanj, materialov in načinov vgradnje. Lega objekta je razvila tipične načine vgradnje strehe v slovenskih pokrajinah v odvisnosti od presežka nihanj vplivov. Tako na primer na Gorenjskem najdemo strme strehe, ki so zmogle visoko obremenitev s snegom, na Primorskem težke in obtežene strehe, ki kljubujejo močni burji, ter v Prekmurju strehe z nizkim naklonom zaradi majhne količine zapadlega snega. Res je tudi, da se vremenski vplivi spreminjajo ter so ekstremi vse večji, zaradi česar je pomembno, da kot investitor ostanete na varni strani.

Zgodovina strehe in razvoj kritin

Zgodovina strehe je zelo dolga, saj dokaze najdemo od pradavnine, ko je človeška vrsta zapustile votline in jame ter pričela iskati nove vire hrane in surovin. Potreba po zaščiti pred zunanjimi vplivi je primorala ljudi v gradnjo svojih domovanj z v okolju dostopnimi gradbenimi materiali. Zato so bile prve strehe narejene iz vej dreves ali grmovja, slame, blata, drevesnega lubja in kož.

Najstarejša najdena kritina je mamutova koža iz Sibirije, stara 42.000 let. V enakem obdobju pred 5.000 leti najdemo kamnite kritine pri Egipčanih ter prve glinene kritine pri Kitajcih in Grkih, 500 let kasneje pa tudi prve skrilnate strešnike na Britanskem otočju. Rimljani so pred 2500 leti pričeli prvi z razvojem kovinskih kritin, razvoj lesenih skodel sega v 10. stoletje našega štetja, pričetek proizvodnje betonskih strešnikov pa v sredino 19. stoletja. Poleg razvoja kritin se je hkrati razvijalo tudi znanje o konstrukciji gradbenih elementov, izolaciji, energetski učinkovitosti, pravilni vgradnji in estetski dovršenosti. Skozi zgodovino je nazorno razviden razvoj človeškega znanja ter uporaba vedno novih materialov in načina vgradnje, tako da je streha eden od elementov objekta, ki je v našem času dobro raziskan in dovršen.

Na spletnih straneh predstavljamo izbor izdelkov za gradnjo, obnovo in dom, še obsežnejšo ponudbo za male in velike mojstre pa najdete na prodajnih mestih Topdom OBNOVA.