Stiki pri mavčnokartonastih ploščah

TOPDOM STIKI PRI MAVCNIH PLOSCAH

Konstrukcijo iz mavčne plošče na mestih, kjer se posamezne plošče stikajo, obdelamo s fugirno maso. Na ta način skrijemo stike in vijake, zagotovimo enotno površino postavljene konstrukcije in pripravimo površino za zaključne premaze, tapete ali ploščice.

Material in orodje
  • Fugirna masa
  • Bandažni trak (navadni ali samolepilni)
  • Lopatica in gladilka
  • Brusni papir
1.

Po navodilih proizvajalca pripravimo fugirno maso. V kolikor bomo uporabili navadni bandažni trak, najprej z lopatico ali gladilko na stik nanesemo sloj fugirne mase. Čez stik namestimo bandažni trak in ga z lopatico pritisnemo ob maso. Če uporabimo samolepilni bandažni trak, ga nalepimo na suho površino preko stika plošč, šele nato čezenj nanesemo fugirno maso. V obeh primerih nato pogladimo robove ter pustimo, da se masa posuši.

2.

Ko je masa suha, z lopatico na hitro postrgamo po robovih, da odstranimo morebitne majhne izbokline. Preko stika (traku) nato nanesemo drugo plast mase in jo enakomerno porazdelimo po površini. Pri tem ponovno pazimo, da masa na robovih gladko prehaja na površino plošče. Pustimo, da se masa posuši.

3.

Če so po drugem nanosu na robovih ostale manjše izbokline, jih postrgamo z lopatico. Nato nanesemo tretji sloj mase, ki ga – najbolje z gladilko – na tanko nanesemo preko prejšnje plasti in naredimo čimbolj gladek prehod do ravnine suhomontažne plošče. Pustimo, da se plast posuši.

4.

Na koncu s srednje finim brusnim papirjem pogladimo robove.

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.