Odpravite težave z vlažnimi zidovi in plesnijo

TOPDOM Susilni sanacijski sistem ROFIX Renopor 3

Ste že kdaj odstranili pohištvo od stene in naleteli na neljubo presenečenje na steni? Niste edini, stanovalci v najrazličnejših zgradbah se vedno znova pritožujejo čez vlago in plesnijo na notranjih stenah.

Plesen, ki je včasih veljala za več ali manj neškodljivo, je danes potrjena kot mogoč vzrok za hude zdravstvene težave. Dokazano povzroča alergije, obolenja dihalnih poti, slabost in glavobol. Poleg vsega naštetega deluje spodbujevalno na nastanek rakavih obolenj. Za neprijetno nastajanje plesni na zidovih je poleg ustrezne podlage (gojišča) in ugodne temperature odgovorna predvsem prisotnost vlage. Vlaga se v starih zgradbah pojavlja predvsem na stenah in stropih kot posledica najrazličnejših gradbenih pogojev ali bivalnih razmer. Na mestih, kjer se stalno nabira vlaga, skoraj ni mogoče izključiti pojavljanja in razraščanja plesni.

Štiri zlata pravila za preprečevanje vlage v prostoru

Pogosto se pojav plesni v bivalnih prostorih razraste radi neustreznih prezračevalnih navad stanovalcev. Če je prostore mogoče dobro zračiti, se nezaželeni gostje na stenah običajno hitro poslovijo. Nastanek zidne plesni, ki jo povzroča vlaga v prostoru, lahko občutno omejimo, če upoštevamo 4 preprosta pravila, tj.:

  • vsak dan izvajamo deset minutno trikratno do štirikratno diagonalno zračenje
  • temperaturne razlike med posameznimi prostori ne smejo preseči 5 °C
  • vlaga v prostoru ne sme preseči vrednosti 65 %
  • zunanje stene morajo biti proste, zato naj bodo pohištveni elementi vsaj 4 cm oddaljeni od zunanje stene

Kaj pa, kadar prezračevanje ne odpravi težave?

Prostore oziroma dele objektov, ki so močno izpostavljeni plesnim, je pred sanacijo potrebno natančno preučiti. Pri tem moramo nujno opraviti analizo in opredeliti vzrok za nastanek vlage, saj le tako lahko načrtujemo in uvedemo optimalne ukrepe za sanacijo povzročene škode. Šele potem lahko izberemo katerega izmed obstoječih sistemov za sanacijo ali pa razvijemo novo rešitev, ki je prilagojena razmeram v obstoječem objektu. Plesni se v bivalnih prostorih pogosto pojavijo zaradi ,,napačnega’’ zračenja, zato moramo nujno opredeliti aktualno stanje objekta in na podlagi slednjega ponuditi ustrezen nasvet oziroma napotke za odpravo omenjene nadloge.

Sušilni sistem RÖFIX Renopor® – trajno delovanje proti plesni

Po vgradnji sušilnega sistema RÖFIX Renopor® bodo površine bivalnih prostorov stalno suhe, zato na njih ne bo več nastajala plesen.

Sušilni sistem RÖFIX Renopor® je odlična rešitev za težave s:

  • kondenziranjem vlage na hladnih površinah,
  • plesnimi,
  • škodljivimi solmi,
  • toplotnimi mostovi,
  • Neizvedljivo zunanjo izolacijo pri določenih starih objektih ali spomeniško zaščitenih objektih še posebej pri določenih starejših objektih ali pri spomeniško zaščitenih stavbah.
TOPDOM Susilni sanacijski sistem ROFIX Renopor 2

Pomembna prednost

Stanovanjski prostor med potekom sanacije ostane večinoma bivalen. Zaradi hitrega zaporedja izvedbenih del in enostavne vgradnje je vsak prostor mogoče končati že v dveh dneh!

Jasen princip delovanja

Mikroporozna, kapilarno aktivna kalcijevo-silikatna plošča z izredno sposobnostjo navzemanja vlage (vpije lahko več kot 2,5-kratnik lastne mase) shranjuje in prerazporeja vlago iz okolice. V teh pogojih površina ni več ustrezno gojišče za plesni.

Izvedba sanacije s sušilnim sistemom ROFIX Renopor

Z RÖFIX Renopor® sistemom ostane površina zidov dolgotrajno suha. Vgradnja materiala je izredno preprosta, saj je prostore mogoče sanirati že v dveh dneh. Oglejte si postopek vgradnje sistema.

TOPDOM Tezave z zidno plesnijo

Priprava podlage

Odstraniti je treba samo odstopajoče in prhke stare omete. Površino, ki jo je napadla plesen, najprej premažemo s sredstvom proti algam, lišajem in plesnim RÖFIX Algenkiller in nato očistimo plesen s krtačo. Večje neravnine v podlagi lahko nato izravnamo z renovirnim in izravnalnim ometom RÖFIX Renoplus® (do 30 cm v enem nanosu).

TOPDOM Sistem ROFIX Renopor izvedba 1

Priprava izolacijskih plošč 

Izolacijske plošče RÖFIX Renopor® se uporabljajo za izolacijo z notranje strani, sanacijo vlage in plesni. Za zasoljene notranje stene so namenjene specialne izolacijske plošče RÖFIX Renopor® S z vodoodbojno površino proti notranjosti prostora (rdeča pika označuje, da moramo to stran plošče obrniti proti notranjosti prostora). Izolacijske plošče RÖFIX Renopor® režemo z vbodno žago. Po potrebi lahko premažmo RÖFIX Renopor® Plošče z RÖFIX Renopor® Predpremazom, ki podaljša izvedbene čase in veže fini prah.

TOPDOM Sistem ROFIX Renopor izvedba 2

Lepljenje plošč s specialno lepilno-izravnalno maso RÖFIX Renopor®

Za lepljenje plošč RÖFIX Renopor® uporabljamo specialno lepilno maso. S plošč naprej odstranimo prah, jih po vsej površini premažemo s RÖFIX Renopor® Specialno lepilno-izravnalno maso in pritisnemo na izravnano podlago (npr. z RÖFIX Renoplus®). Plošče polagamo z zamikom brez križnih fug. Plošče naj bodo zamaknjene za najmanj 1/4 dolžine plošče. Stike med notranjimi izolacijskimi ploščami RÖFIX Renopor® I lahko zlepimo z 1 do 3 mm RÖFIX Renopor® Specialne lepilno-izravnalne mase. Pri polaganju plošč za sanacijo zasoljenega zidu RÖFIX Renopor® S nikoli ne lepimo stikov med ploščami. Lepilne mase torej ne nanašamo med stike, temveč plošče stisnemo tesno skupaj brez vmesnih fug. Za pritrjevanje plošč nikoli ne uporabljamo sider, ker bi lahko nastali mostovi. Že po 2 urah lahko plošče armiramo.

TOPDOM Sistem ROFIX Renopor izvedba 3

Armiranje plošč s specialno lepilno-izravnalno maso RÖFIX Renopor®

Po vsej površini nanesemo specialno lepilno-izravnalno maso RÖFIX Renopor® in na sredino nanosa vtisnemo armirno mrežico RÖFIX P50. Armirna mrežica prepreči nastajanje razpok na površini – npr. z opaznimi/izstopajočimi stiki med ploščami.

TOPDOM Sistem ROFIX Renopor izvedba 4

Oblikovanje površinske strukture z specialno lepilno-izravnalno maso RÖFIX Renopor®

Že naslednji dan lahko še enkrat prevlečemo površino s specialno lepilno-izravnalno maso RÖFIX Renopor® v debelini zrn in jo na fino zaribamo z mehko gobo, strukturiramo ali modeliramo. Če želi stranka barvno izvedbo, lahko takoj uporabimo ekološko apneno barvo RÖFIX PE 819 SESCO ali pa počakamo najmanj 7 dni in nato prebarvamo površino s silikatno notranjo barvo RÖFIX PI 233 ÖKOSIL. Za barvni premaz pridejo v poštev tudi mineralni, paroprepustni pokrivni ometi (npr. RÖFIX 715 Edelputz Spezial). POZOR! Neprepustni premazi z disperzijskimi izdelki niso dovoljeni!

Odpravite težave z vlažnimi zidovi in zidno plesnijo za zmeraj!

TOPDOM Susilni sanacijski sistem ROFIX Renopor