Kako graditi s porobetonskimi zidaki?

topdom porobetonski zidaki

Predelne stene iz porobetona so več kot le običajni ločevalni zidovi, saj so masivni, postavite pa jih lahko tudi v že opremljeni prostor, saj je gradnja z zidaki iz porobetona suha in čista.

Material in orodje
  • Zidaki iz porobetona
  • Vedro
  • Mešalnik in nastavek za mešanje
  • Lepilna malta
  • Vodna tehtnica
  • Zobata lopatica
  • Gumijasto kladivo
  • Žaga
  • Poliuretanska pena

TOPDOM Predelna stena iz porobetona siporeksa 01

1. Na tleh, stropu in stenah označimo potek stene. Pred začetkom postavitve prve vrste zidakov preverimo, ali je površina, na katero bomo zidali ravna. Po navodilih proizvajalca zmešamo malto.

TOPDOM Predelna stena iz porobetona siporeksa 02

2. Prvo vrsto porobetonskih zidakov postavimo v plast malte. Na vsakem koncu vrste, kjer je stik z nosilno steno, pustimo prazno 1-centimetrsko fugo.

TOPDOM Predelna stena iz porobetona siporeksa 03

3. Drugo in vse ostale vrste lepimo z lepilno malto. Z nazobčano lopatico jo v debelini 2 – 3 mm nanašamo na vrhnjo stran spodnjega zidaka in na stranico sosednjega zidaka. Pazimo, da je sloj lepila enakomeren, presežek pa odstranimo z lopatico.

TOPDOM Predelna stena iz porobetona siporeksa 04

4. Na tako pripravljeno lepilno malto postavimo zidak, ga pritisnemo in utrdimo z gumijastim kladivom.

Pomembno!

TOPDOM Predelna stena iz porobetona siporeksa 05 1

Vsako drugo vrsto začnemo zidati s polovičnim zidakom, saj s tem zagotovimo ustrezno trdnost stene. Zidake iz porobetona skrajšamo enostavno – z žaganjem. Najprimernejša je žaga za porobeton, žaganje pa je enostavno tudi z običajno žago.

TOPDOM Predelna stena iz porobetona siporeksa 06

5. Pri zidavi z vodno tehtnico sproti kontroliramo, ali stena stoji navpično. Obdelovalni čas lepilne malte je kratek, zato morebitne nepravilnosti popravljamo sproti, prav tako sproti odstranjujemo odvečno lepilno malto.

TOPDOM Predelna stena iz porobetona siporeksa 07

6. Vsako tretjo vrsto po višini s sidri pritrdimo na nosilni zid. Podobno postopamo v zadnji vrsti, kjer s sidri v strop pritrdimo vsak drugi zidak. V zadnji vrsti pustimo prosto 2-centimetrsko fugo, ki jo po pozidavi zapolnimo s poliuretansko peno. Na enak način obdelamo tudi stranski fugi (kjer je stik z nosilno steno).

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.