Kako namestiti umivalnik

TOPDOM LAUFEN Namestitev umivalnika

Ponudba umivalnikov je izredno pestra. Kako med množico oblik, velikosti in materialov izbrati pravega? Upoštevati je potrebno namen, prostor, ki je na voljo ter število uporabnikov. Svoj lonček k izbiri pa pristavijo tudi osebne preference glede oblike.

Če bo služil le umivanju rok, bo dovolj manjši umivalnik. Imamo na razpolago dovolj prostora? Omislimo si lahko samostoječ umivalnik, ki bo služil kot osrednji element prostora. Nam v kopalnici primanjkuje odlagalne površine? Prav pride pult na ali pod katerega vgradimo umivalnik. Bi radi prostor pod umivalnikom izkoristili za sušenje brisač? Rešitev je zidni umivalnik z nastavkom za brisače. Je vsako jutro pred umivalnikom gneča? Razmislimo o vgradnji dveh umivalnikov.

Ko smo si razjasnili potrebe uporabnikov in značilnosti prostora, je tudi izbira umivalnika lažja. Da bo lažja tudi njegova montaža, smo pripravili prikaz nameščanja zidnega umivalnika.

1.

Izmerimo razmik med odprtinami za vijake na hrbtni strani umivalnika in mere prenesemo na steno. Z vodno tehtnico preverimo, ali mesta, ki smo jih predvideli za vrtanje, ležijo vodoravno. Pri označevanju mest za vrtanje upoštevamo tudi končno višino postavljenega umivalnika – običajno je zgornji rob umivalnika 85 cm nad tlemi.

2.

Izvrtamo luknji za zidne vložke in vanju privijemo vijaka za pritrditev umivalnika.

Da bo lažje

Vrtanje v ploščice zna povzročati preglavice, saj sveder na gladki površini rad zdrsne. Delo si olajšamo tako, da na mesto, kamor bomo vrtali, nalepimo zaščitni lepilni trak, ki prepreči zdrs svedra. Druga možnost je, da na mestu, kjer bomo vrtali, z točkalom in kladivom ali s pomočjo drugega ostrega predmeta naredimo majhno vdolbinico. S tem svedru olajšamo pot skozi zgornji, zaščitni sloj ploščice. Pri tem bodimo pazljivi, da ne poškodujemo površine ploščice, ki bo po vrtanju ostala vidna.

3.

Na pričvrščene vijake namestimo umivalnik, s spodnje strani umivalnika na vijake namestimo podložke iz umetne mase, zatem privijemo še matico. Matici izmenično in previdno privijajmo, dokler umivalnik ni trdno pričvrščen na steno.

4.

Na sanitarno armaturo s spodnje strani namestimo tesnilo in jo namestimo v zanjo namenjeno odprtino na umivalniku. S spodnje strani umivalnika jo pritrdimo s podložko in matico.

5.

Cevi armature, ki dovajata hladno in toplo vodo privijemo na kotni ventil, pri tem ne smemo pozabiti vstaviti tesnil. Matice cevi trdno privijemo z vijačnim ključem.

6.

Namestimo garnituro odtočnih cevi in odtočni ventil. Odtočni ventil vstavimo v odtočno odprtino. Spodnji del ventila s tesnilom privijemo na navoj zgornjega dela odtoka. Odprtino za palico za zapiranje zamaška obrnemo proti steni in namestimo palice.

7.

Ko so vse povezave zaključene, odpremo ventil za vodo in preverimo, ali vse povezave dobro tesnijo.

8.

Prehod med umivalnikom in steno zatesnimo s silikonskim kitom.

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.