Sanacija fasade

TOPDOM Sanacija fasade

Topli pomladanski dnevi so kot nalašč primerni za urejanje doma in okolice. Sem spada tudi urejanje hiše in saniranje neprijetnosti, ki so jih povzročile vlažne in mrzle vremenski razmere. V članku boste našli nekaj napotkov, kako se lotiti sanacije nepravilnosti in vlage na fasadi ter na zidnih površinah:


Najpogosteje uporabljene rešitve za popravilo in vzdrževanje fasade

Problem/rešitev

Najpogosteje uporabljen sistem – koraki in izdelki

Sanacija poškodb zaradi vlage

Dezinfekcija okuženih površin:

 • površine operemo s curkom vode in posušene premažemo z razredčenim Algicidom.

Osnovni premaz:

Barvanje:

 • 2x Jubosilcolor silicone

Uničevanje alg in zidne plesni na fasadnih površinah

Dezinfekcija okuženih površin:

 • površine operemo s curkom vode in posušene premažemo z razredčenim Algicidom.

Osnovni premaz:

Barvanje:

 • 2x Revitalcolor AG

Sanacija hrapavih ali mikrorazpokanih fasadnih površin

Osnovni premaz:

Zaključni premaz:

 • 1-2x Revitalcolor AG

Sanacija fasad brez napušča

Dezinfekcija okuženih površin:

 • površine operemo s curkom vode in posušene premažemo z razredčenim Algicidom

Osnovni premaz:

 • 1x Silicone Primer

Barvanje:

 • 2x Revitalcolor Silikon


Sanacija mikro razpok na fasadi

TOPDOM Sanacija mikro razpok na fasadi Jub

Problem

Sistemska rešitev v 3 korakih

Mikro razpoke na fasadi

1. korak:

 • nanos premaza za premoščanje razpok REVITAL Crack repair

2. korak:

 • nanos osnovnega premaza REVITAL Primer NG

3. korak:

 • barvanje z mikroarmirano fasadno barvo REVITALCOLOR, ki premošča lasaste razpoke


Sanacija vlažnih zidnih površin

Vlaga je glavna težava, ki se pojavlja tako pri starejših zgradbah kot pri novogradnjah zaradi nepravilno vgrajene hidroizolacije. Glavni viri so talna in atmosferska vlaga (dež ali sneg) ter vlaga, ki se pojavlja zaradi kondenzacije vodne pare.

Trikomponentni sistem JUBOSAN WTA ponuja funkcionalno in estetsko rešitev težav, ki nastanejo pri problemih z vlago. Edinstvena sestava materialov omogoča, da se soli, ki se prebijajo skozi zidove, začnejo nalagati v samem sistemu, ter tako ne naplavljajo na površino zidu.

Z JUBOSAN sanirnim sistemom WTA bo vaša hiša ali objekt dodatno zaščiten pred vlago, videz fasadnih ali notranjih površin pa bo povrnjen v prvotno stanje.

 

Sistem JUBOSAN WTA sestavlja:

Primeren je za sanacijo zunanjih in notranjih zidov.

TOPDOM Sanacija vlaznih povrsin Jub

Pred sanacijo:

sanacija vlaznih povrsin pred sanacijo

Po sanaciji:

sanacija vlaznih povrsin po sanaciji

Postopek vgradnje:

1a. Hidroizolacija (po potrebi): 3x Hidrozol Superflex ali Elastik + Hidrozol tesnilni trakovi
1b. Hidroizolacija (po potrebi): 3x Hidrozol Superflex ali Elastik + Hidrozol tesnilni trakovi (do višine ~30cm nad zemljino)
2. JUBOSAN W110 sanirni obrizg WTA
3. JUBOSAN W120 podložni sanirni omet WTA
4. JUBOSAN W130 sanirni omet WTA
5. Fini omet 1,0 ali Nivelin D
6. Paroprepustna fasadna barva (Revitalcolor Silicate in AG)
7. Paroprepustna notranja barva (Jupol, Jupol Silikat)

sanacija vlaznih povrsin faze vgradnje


Sanacija toplotno izoliranih fasad po poplavah

Obnova fasadnih površin, ki so bile ob poplavah ali iz kakšnih drugih razlogov namočene z vodo in je ob tem na njih prišlo le do poškodb v obliki madežev ali odstopanja in luščenja barvnih nanosov, se od običajnega obnovitvenega barvanja razlikuje predvsem v pripravi podlage. Način sanacije je odvisen od vrste in intenzitete poškodb, poseben problem pa predstavljajo površine, ki so bile v stiku z vodo, onesnaženo z izlitim kurilnim oljem, s fekalijami ali s strupenimi in drugimi nevarnimi snovmi. Postopek sanacije takih površin je zahteven in ga je možno določiti šele na osnovi izsledkov ogleda vsakega konkretnega objekta posebej.

Največji izziv predstavlja blokada v vodi lahko in hitro topnih snovi, ki so v zunanjih plasteh toplotno izolacijskega sistema ostale po sušenju in jih iz njih ne moremo odstraniti. Če blokada ni uspešna, se pri obnovitvenem barvanju v nanosih vodnih barv in osnovnih premazov te snovi raztopijo in zaradi migracije skozi nastajajoč barvni film ponovno tvorijo madeže neodvisno od števila slojev in stopnje pokrivnosti novo nanešene barve.

Zunanje površine, poškodovane v poplavi:

TOPDOM Sanacije fasade poplavi 2

:

TOPDOM Sanacije fasade poplavi 1

Sanacija fasadnih površin z vgrajeno izolacijo iz ekspandiranega (EPS) ali ekstrudiranega (XPS) polistirena poteka v naslednjih korakih:

1. z umazanih in namočenih fasadnih površin umijemo umazanijo s toplo vodno raztopino univerzalnih gospodinjskih čistil (po potrebi madeže odstranimo z mehko krtačo) in ociščene površine speremo s čisto vodo,
2. fasadne površine je potrebno sušiti najmanj mesec dni, saj so vsi nadaljnji sanacijski posegi smiselni šele, ko vlažnost zidnih površin pade pod 5 %,
3. posušene fasadne površine premažemo z razredčenim izdelkom Jukol primer (Jukolprimer : voda = 1 : 1) ali z razredčenim izdelkom Siliconeprimer (Siliconeprimer : voda = 1 : 1 ),
4. fasadne površine nato prebarvamo z mikroarmirano fasadno barvo Revitalcolor AG in Revitalcolor silikon (dvoslojni nanos), ki vam ga bodo zniansirali na JUB-ovih mešalnicah barv JUMIX v trgovini Topdom v vaši bližini.

Fasadni toplotnoizolacijski sistemi na mineralni volni so se z vodo najbrž prekomerni napojili, tako da se do zime ne bodo posušili. Ce bodo zmrznili, bo na njih zanesljivo prišlo do nepopravljivih poškodb, zato je namočen del fasade, ki običajno seže 20 cm nad mejo zalitja s poplavno vodo, potrebno odstraniti in ga nadomestiti z novim na manj vpojni toplotnoizolacijski oblogi (ekspandiran ali ekstrudiran polistiren). Če je na takih fasadah podzidek fasade (˝cokel˝) izdelan iz ekstrudiranega polistirena (XPS), tega ne odstranjujemo, ampak zamenjamo le oblogo iz mineralne volne nad njim. Da bo stik novo vgrajene fasadne obloge s staro raven in cim manj moteč, namočen del fasadne obloge odrežemo s krožno ali kotno žago. Oblikujemo ga v fugo, ki jo po vgradnji zaključnega ometa na novo vgrajen del fasadne obloge zapolnimo s trajnoelasticnim kitom (Juboflex MS) v primernem barvnem odtenku.

Opisan sanacijski poseg žal ne zagotavlja zaščite fasade pred poškodbami pri morebitnih ponovnih poplavah. Pri taki sanaciji je potrebno z ustreznim hidroizolacijskim slojem, ki se vgradi pod dekorativni omet (Hidrozol) spodnji del fasade zaščititi pred namakanjem in urediti stik tega sloja z vertikalno izolacijo objekta pod vznožnim robom fasadne toplotnoizolacijske obloge. Ti posegi so bolj zahtevni in zahtevajo individualno obravnavo vsakega posameznega primera.