Menjava robnega traku

TOPDOM Menjava robnega traku

Pohištveni izdelki iz furniranih ivernih plošč so zelo razširjeni, na kar zagotovo vpliva ugodnejša cena in možnost različnih lesnih in barvnih dekorjev. Zaradi materiala je tovrstno pohištvo predvsem na robovih bolj izpostavljeno poškodbam in odrgninam. Poškodovan ali odkrušen trak, ki zaključuje robove furniranih plošč, kazi podobo pohištva. Vendar ni potrebe, da bi jo kazil prav dolgo – popravilo robnega traku je namreč hitro in enostavno.

Material in orodje
  • Robni trak za iverno ploščo
  • Nožek za rezanje robnega traku
  • Likalnik
  • Bombažna krpa
1.

Stari trak odstranimo tako, da preko njega položimo bombažno krpo, nato pa trak preko krpe pogladimo z vročim likalnikom. Lepilo na traku se pod vplivom toplote stopi in trak lahko brez težav odstranimo.

2.

Z roba odstranimo vse ostanke lepila. Trak narežemo na ustrezno dolžino, namestimo na rob, čez trak položimo bombažno krpo in z vročim likalnikom trak »zalikamo« na podlago.

3.

Odstranimo likalnik in s trdnim, ravnim predmetom trak še nekaj sekund gladimo ob podlago, da se lepilo vtisne v celotno površino in začne delovati.

4.

Del traku, ki sega preko roba, previdno odrežemo z za to namenjenim nožkom.

Ideja za prenovo:

Kdo pravi, da zamenjava robnega traku pride v poštev le pri poškodovanih robovih? Z robnimi trakovi v drugi barvi bo enoličen bel knjižni regal iz ivernih plošč pridobil novo dimenzijo in popestril prostor.

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.