Kako odstraniti zidno plesen?

kako odstraniti zidno plesen topdom

Prekomerna vlaga v bivalnih prostorih pogosto povzroči, da se na zidovih začne razvijati zidna plesen. Temu pojavu so izpostavljene tako novogradnje kot stari objekti. Najpogosteje se zidna plesen pojavi v hladnejših obdobjih, ko se zunanje stene toliko ohladijo, da na notranjih stenah nastaja površinska kondenzacija. Vlažno okolje nudi idealne pogoje za razvoj zidne plesni.

Vzrokov za prekomerno vlago in nastanek zidne plesni je veliko, najpogosteje pa do pojava pride zaradi same uporabe prostora (kuhanje, umivanje, pranje, sušenje perila in podobno), v kombinaciji z nezadostnim ali neprimernim prezračevanjem, ter zaradi nepravilnosti v gradnji (slaba toplotna izolacija, nastanek toplotnih mostov) in poškodb na objektu (poškodovana fasada, zamakanje strehe, poškodovane instalacije).

Najbolj zanesljiva metoda za odpravo zidne plesni je odpravljanje vzrokov za prekomerno vlago v prostorih. Včasih zadostuje že dovolj redno in pravilno prezračevanje ter ogrevanje prostorov, gradbene nepravilnosti ali poškodbe pa zahtevajo večji poseg. Kadar tak poseg ni možen, lahko prostore prebarvamo z ustreznimi zidnimi barvami, pred tem pa okužene površine obdelamo s sredstvi za odstranjevanje plesni.

Material in orodje
  • Sredstvo za odstranjevanje plesni
  • Čopič
  • Lopatica in/ali žična krtača
  • Krpa
  • Notranja zidna barva

TOPDOM Odstranjevanje zidne plesni 01

1. Na okužene površine s čopičem ali s pomočjo razpršila nanesemo sredstvo za odstranjevanje plesni.

TOPDOM Odstranjevanje zidne plesni 02

2. Ko se površina posuši, z nje mehansko (z lopatico, žično krtačo ali ščetko) odstranimo plesen in odpadajoče delce. Površino umijemo z vlažno krpo. Če je okužba zelo močna, postopek dezinfekcije ponovimo.

Pomembno!

Plesen mehansko odstranimo šele, ko smo površino obdelali s sredstvom za odstranjevanje (ob tem upoštevajmo čas sušenja, ki ga predpisuje proizvajalec). Če namreč plesen začnemo odstranjevati pred nanosom sredstva, se še žive spore plesni razširijo po prostoru in utegne se zgoditi, da bomo okužili tudi zdrave površine, ob tem pa z vdihavanjem spor, ki so v zraku, ogrozili tudi svoje zdravje.

TOPDOM Odstranjevanje zidne plesni 03

3. Ko je razkužena površina suha, jo prebarvamo. Najbolje je uporabiti posebno, proti plesnim odporno notranjo zidno barvo. Če uporabimo običajno barvo, ji primešamo sredstvo, ki zavira rast plesni.

Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.