Konstrukcijska sestava strehe

Kritine

Ko govorimo o kritinah kot sklopu strehe, govorimo o vrhnjem zunanjem zaščitnem ovoju stavbe, katerega primarna funkcija je preprečevanje vdora vode, snega, vetra, toplote, preprečevanje mehanskih poškodb in varovanje ostrešja.

Več

Toplotna izolacija

Toplotno izolacijo pri strehi delimo na tri sklope. Prvi je izolacija nad škarniki, drugi je izolacija med škarniki in tretji je izolacija pod škarniki. Pod sekundarno kritino sledi plast toplotne izolacije, katere naloga je preprečevanje pregrevanja podstrehe v poletnem času, izguba toplote v zimskem času in zvočna izolativnost.

Več

Sekundarna kritina

Nad izolacijo je obvezna vgradnja paroprepustnih folij ali vodoneprepustnih izolacijskih plošč, ki morajo biti med seboj zlepljene in nepredušne za vdor zraka. Naloga sekundarne kritine je odvod kondenzirane vode na spodnji strani kritine, preprečevanje vdora vode in zraka v izolacijo ter kontrola prehoda vlage in toplote.

Več

Ostrešje

Ostrešje je nosilna konstrukcija celotne strehe, na katero se vgradijo posamezni sklopi strehe. V glavnini streh je ostrešje zgrajeno iz lesa, zaradi premostitve daljših razponov pa se v individualnih gradnjah vse pogosteje uporabljajo tudi jekleni profili.

Več

Zaščita lesa

Pomembno je vedeti, da se vsako ostrešje, ne glede na to, ali je novogradnja, sanacija ali dograditev, vgrajuje za več let ali celo več generacij. Da preprečimo naselitev zajedalcev, gliv in lesnih gob, je ostrešje potrebno ustrezno zaščititi, saj bomo tako zagotovili dolgotrajnost in ohranitev mehanskih lastnosti lesa.

Več

Strelovodni sistemi

Za preprečitev možnosti udara strele in posledično gmotne škode na objektu se vgrajujejo strelovodni sistemi, ki po najkrajši poti odvedejo višek energije v tla.

Več