PODJETJE OBNOVA TRGOVINA
AKCIJSKI GRADBENI KATALOG (9.-28.9.2019)
AKCIJSKI GRADBENI KATALOG (9.-28.9.2019)
3D IZRIS KOPALNIC
3D IZRIS KOPALNIC
Navijaj z novo majico EuroVolley 2019!
Navijaj z novo majico EuroVolley 2019!
Nagradna igra Eurovolley 2019!
Nagradna igra Eurovolley 2019!
priporočamo pelete razreda a1
priporočamo pelete razreda a1
NOVO na naših policah!
NOVO na naših policah!

ZIDNA PLESEN

Le kdo še ni naletel na črne madeže, ki so se nenadoma pojavili na našem balkonu, v kopalnici ali pa so se skrivali v nevidnem kotu za omaro, ki je nismo premaknili že kar nekaj časa?

 

Madeži so črna zidna plesen, ki velja za eno najbolj pogostih in trdovratnih nadlog, s katerimi se lahko soočimo v našem domu. Zidna plesen se običajno pojavi v hladnejših obdobjih, ko se zunanje stene toliko ohladijo, da na notranjih stenah nastaja površinska kondenzacija. Plesen namreč naravnost ljubi vlažne zidove, njeno odstranjevanje pa se pogosto izkaže za precej bolj zahteven izziv, kot smo si sprva mislili.  

 

Kar 100 vrst plesni v naših domovih!

 

Najpogosteje imamo opravka s črno plesnijo, ki sodi med mikroskopske vrste gliv. Skupaj obstaja več kot 250.000 vrst plesni, kar približno 100 pa jih lahko najdemo v naših domovih! In ne samo, da plesen kvari simpatično podobo našega doma, hkrati lahko tudi resno ogrozi naše zdravje.

  

Z vdihavanjem namreč v naše telo vnašamo trose plesni, zato so najpogosteje prizadeti naši dihalni organi. Nekateri ljudje so bolj občutljivi na plesen kot drugi, med najbolj ranljive skupine pa spadajo dojenčki, otroci, starejši, nosečnice ter ljudje s šibkim imunskim sistemom. Izpostavljenost črni zidni plesni najpogosteje vodi v pojav različnih oblik alergij, v redkih primerih pa je lahko celo smrtno nevarna. 

 

Odprava zidne plesni v treh preprostih korakih:

 

Vsakdo izmed nas zagotovo želi imeti varen, prijeten in zdravju prijazen dom, zato sledite trem preprostim korakom, ki sta jih naša mojstra pripravila za vaš boj s to trdovratno tegobo! 

PRVI KORAK

 

Na okužene površine s čopičem ali s pomočjo razpršila nanesemo sredstvo za odstranjevanje plesni.

 

Priporočamo sredstvi: Sredstvo za odstranjevanje plesni Mellerud in sredstvo za uničevanje zidne plesni JUB Algicid plus s pršilko.

 

 

 

 


 

DRUGI KORAK

 

Ko se površina posuši, z nje mehansko (z lopatico, žično krtačo ali ščetko) odstranimo plesen in odpadajoče delce. Površino umijemo z vlažno krpo.

 

Če je okužba zelo močna, postopek dezinfekcije ponovimo. Zapolnimo morebitne razpoke v barvi oz. nanesemo kit na najbolj izpostavljena mesta

 

 

 


 

TRETJI KORAK

 

Ko je razkužena površina suha, jo prebarvamo. Najbolje je uporabiti posebno, proti plesnim odporno notranjo barvo. Če uporabimo običajno barvo, ji primešamo sredstvo, ki zavira rast plesni. Pri vseh uporabljenih materialih upoštevajte navodila proizvajalca.

 

Priporočamo sredstvi: zidna barva JUB Jupol Citro in toplotno izolacijska notranja zidna barva JUPOL Thermo.  

 

 

 

 

 
 

Ključno je ustrezno prezračevanje     

 

Mmojstra zagovarjata preproste preventivne ukrepe, saj lahko sami brez večjega truda preprečimo nastanek plesni. Ključen razlog za pojav plesni je prekomerna vlaga v prostorih, kar je lahko posledica nezadostne izolacije, napake v hidroizolaciji ali pa temu botrujejo toplotni mostovi. Priporočljiva vlažnost prostora je med 45% in 55%, plesen pa nastane, ko se vlaga v zraku v prostoru dvigne nad 75%.

 

Najlažji način za preprečevanje nastanka plesni je ustrezno zračenje prostorov, kar v praksi pomeni zračenje vseh prostorov 3-4 na dan vsaj po tri minute, po možnosti s prepihom (poleti svetujemo še bolj pogosto zračenje).

 

Mojstra tudi predlagata ustrezno ogrevanje prostorov, za trajno odpravo plesni pa se je v nekaterih primerih potrebno lotiti odprave morebitnih gradbenih nepravilnosti v sodelovanju z zaupanja vrednim izvajalcem.

 

Ljubljana, 11.5 2016 

 

Viri: vizita.si, dominvrt.si, www.wikihow.com;

Foto: www.wikihow.com 

Pošljite nam vaše povpraševanje in z veseljem vam bomo odgovorili.

 

Katalog artiklov Zaposlimo Seznam neplačnikov

 

Vabljeni v naše prodajalne, kjer dobite vse za gradnjo in obnovo doma.